In de loop van de jaren zijn er verschillende modellen spenen ontwikkeld voor het drinken uit de fles. Er zijn spenen met één gaatje en spenen met meerdere gaatjes. Er zijn spenen, waarbij het gaatje de vorm van een spleetje heeft, waarmee door de speen te draaien er verschillende standen gebruikt kunnen worden. En er zijn spenen met een duidelijk andere vorm (dental). Hieronder worden de voor- en nadelen besproken. De verschillende spenen zijn in de meeste baby-speciaalzaken of bij drogisterijen te koop. Spenen worden telkens aangepast aan nieuwe normen en nieuw beschikbaar materiaal. De foto’s op deze site zijn bedoeld als voorbeeld. De spenen die in de winkels te koop zijn kunnen iets anders van vorm zijn.Als een zuigeling niet goed drinkt, kan het soms handig zijn om een andere speen te proberen. Het wordt echter afgeraden om allerlei verschillende spenen snel achter elkaar te proberen. Een zuigeling moet soms wennen aan een speen en bij snel wisselen krijgt het daarvoor niet de kans.
Deze kleine speen (kersmodel) heeft één gaatje. Het is een speen die meestal bij pasgeborenen gebruikt wordt, omdat het een kleine korte speen is. Het kleine gaatje zorgt voor een lage flow, waardoor de zuigeling zich niet zo snel verslikt. Kinderen die weinig kracht hebben bij het zuigen zullen met dit speentje meer moeite hebben. Dan kan een speen met standen (1 – 2 – 3) gekozen worden.
Deze speen (o.a. van Avent) heeft een brede basis en een niet al te lang zuiggedeelte. Door de brede basis is er veel contact met de lippen. Het korte zuiggedeelte maakt, dat kinderen die snel kokhalzen deze speen vaak goed verdragen, omdat hij niet zo ver in de mond komt. De meeste uitvoeringen van deze speen zijn verkrijgbaar met één gaatje, maar er zijn ook spenen met deze vorm met meerdere gaatjes of standen. De melk stroomt dan (zeker voor jonge zuigelingen) heel snel!
Deze vorm (zgn. recht model) is in meerdere uitvoeringen verkrijgbaar. Er zijn kortere en langere zuiggedeeltes en de meeste uitvoeringen hebben de mogelijkheid om de speen naar verschillende standen te draaien. Het voordeel daarvan is, dat als de baby hard zuigt (aan het begin van de voeding) er gekozen kan worden voor stand 1 (klein gaatje) en als de baby wat meer vermoeid raakt voor stand 2 of 3. Deze spenen zijn er zowel in uitvoeringen voor melk als voor pap (met grotere gaatjes).
Deze speen wordt een “dental” speen genoemd, omdat hij in eerste instantie ontwikkeld werd voor een betere vorming van de kaken (en dus de stand van de tanden). In de praktijk zien we, dat kinderen die problemen hebben met de bewegingen van de tong (bij het zuigen moet de tong als het ware een kommetje maken: “cuppen”) het soms gemakkelijker vinden om met deze speen te drinken. Er zijn uitvoeringen met een klein (S), middel (M) en groot (L) gat. Het nadeel daarvan is dat je gedurende de voeding niet gemakkelijk naar een andere stand kan draaien als dat nodig is.
In de loop van de jaren zijn er verschillende flessen en bijbehorende spenen ontwikkeld om bijvoorbeeld het meeslikken van lucht en zo de eventuele darmkrampjes te verminderen. Een voorbeeld daarvan is de kromme fles. In sommige flessen zit onderin een ontluchtingssysteem, waardoor het lucht meeslikken voorkomen zou worden. Het meeslikken van lucht kan soms ook voorkomen worden door een kleiner gat in de speen te kiezen, waardoor de voeding minder snel loopt.
De Haberman Feeder wordt tegenwoordig SPECIAL NEED FEEDER (SNF) genoemd (firma Medela). Het is een fles die oorspronkelijk ontwikkeld is voor kinderen met een schisis (gehemeltespleet). Door het ventiel onderaan de speen kan er in de speen een vacuüm gemaakt worden. Daardoor hoeft er in de mond geen groot vacuüm gemaakt te worden, wat bij kinderen met schisis moeilijk is. Deze fles wordt ook vaak gebruikt voor kinderen met andere problemen met het drinken: niet genoeg kracht om zelf te drinken of moeite om de ademhaling te coördineren met zuigen en slikken. Er komt geen voeding uit de speen als de baby niet zuigt, waardoor er voor het kind gelegendheid is om zelf het tempo te bepalen van het drinken.Deze fles wordt meestal in overleg met één van de leden van een schisisteam of een preverbaal logopedist gebruikt.
Voor prematuur geboren kinderen of kinderen die alleen een kleine speen of kleine flow kunnen verdragen is de mini SNF-speen beschikbaar. Zowel de normale SNF-speen als de mini SNF-speen kunnen bij steunpunten van Medela besteld worden.
Bij deze fles wordt door een klein systeem in de fles voorkomen dat er veel lucht mee geslikt kan worden. Ook heeft deze fles een zeer zachte speen, die prettig is voor kinderen die geen sterke zuigbeweging kunnen maken.